Introduction

Magával ragadó jazz dallamok, vérpezsdítő latin muzsika, világzenei motívumok és mese, mese, mese…

ZenePlusz bérletünk soron következő koncertje igazi csemegének ígérkezik: korunk négy kiemelkedő zeneszerzője saját stílusára szabva alakítja Csajkovszkij Diótörőjét.
Az eredeti mesét picit modernizáljuk, a zenei átiratokhoz igazodva, narrátor segítségével pedig szövegesen is megjelenítjük.
Útitársaink: Sárik Péter, Szentpáli Roland, Révész Richárd és a Talamba Ütőegyüttes. Utazzon velünk ön is!

A hangverseny két, egymástól időben és stílusban is eltérő darabját az idén 20 éves Talamba ütőegyüttes köti össze, akik Gyöngyösi Levente: Sinfonia concertante-jában is közreműködnek.

Formabontó stílus, popos beütés, Bernstein, Bartók megidézése – mindez egyetlen műben! Nem érdemes kihagyni!

Gyöngyösi Levente Sinfonia concertante című műve háromtételes, hagyományos gyors-lassú-gyors tételrendet követő kompozíció. A szólistáinak hangszerparkjában a dallamhangszerek dominálnak: marimba, vibrafon, xilofon, harangjáték. A két szélső tételben egyfajta virtuóz, könnyűzenés ritmikájú hangvétel uralkodik, ahol az ütőjátékosok megcsillogtathatják fantasztikus hangszertudásukat. 

A második tételben fontos szerepet játszik az afrikai talking drum (beszélő dob) – amelynek a különlegessége, hogy gyorsan és széles ambitust bejárva lehet játék közben változtatni a hangmagasságát -, valamint a Szivárvány havasán c. székely népdal. A zeneszerző ezzel a tétellel az akkoriban elhunyt világhírű hegymászó, a Mount Everest első magyar megmászója, Erőss Zsolt emléke előtt kívánt tisztelegni, akit rendkívül nagyra tartott.

Csajkovszkij A diótörő című balettje az egyik legnépszerűbb darab és közkedvelt program karácsony tájékán. A mű The Swinging Nutcracker címmel új köntösben szólal meg: bizonyos részletek Csajkovszkij eredeti elgondolása szerint csendülnek fel, egyes tételekben a Talamba Együttes sajátos zenei gondolkodása és hangzásvilága dominál, egyes tételeket pedig Sárik Péter fantáziája kelt új életre, aki az elmúlt időszakban Bach, Beethoven és Bartók művei kapcsán már bizonyította, hogy az eredeti darab lelkének megőrzése mellett képes új gondolatokkal megtölteni a műveket. A hangverseny végén természetesen nem marad el valamennyi szereplő közös muzsikálása sem. E. T. A. Hoffmann meséjének felhasználásával a Diótörő meséje is új köntösben hallható majd.

Poster
ELŐADÓK

Sárik Péter Trió
Szentpáli Roland – tuba
Révész Richárd – zongora
Talamba Ütőegyöttes

Vezényel: Hollerung Gábor

 

2019-12-14 - 19:30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
Gyöngyösi: Sinfonia concertante; Csajkovszkij: A diótörő – The Swinging Nutcracker
Add to the calendar