Introduction

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nyitó hangversenye egy különleges előadás, Bach János passiójának tavaly nagy sikerrel bemutatott színpadi változata lesz. A zeneszerző e művében a színpadi művekből, az operából és színművekből ismert drámai időtechnikát alkalmazza: a reális időt felgyorsítva az evangélista foglalja össze az eseményeket, miközben
a szinte operai dramaturgiájú egyes jelenetek, amelyeknek a korabeli tömeget szimbolizáló énekkar a főszereplője, valós időben játszódnak. Az időt megállítva szólalnak meg a szólisták, akik az eseményeket kommentálják és a korabeli hívő érzelmeit jelenítik meg. Mindemellett pedig megjelenik a művekben az időtlenség, pontosabban a mindenkori jelen,
ami a mű mindenkori hallgatóinak reflexióit mutatja be. Az így megszólaló korálok egyrészt az örökkévalóságot, másrészt a legnemesebb közösségi öszszetartozás élményét jelenítik meg.
Az előadás a műben rejlő operai dramaturgia mentén szcenikusan kelti életre a passió történéseit, az áriákban megszemélyesülnek a cselekmény szereplői. A színpadon a tömeget megszemélyesítő Nyíregyházi Cantemus Kórus mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság a közönség soraiban szólaltatja meg a történetet az időtlenségbe emelő korálokat.
Bach János passiója nem véletlenül a zenetörténet egyik legnépszerűbb oratóriuma. Ez az előadás egy operaelőadás izgalmával, Bach drámai kifejező erejének határtalan  dimenzióival és a legmagasztosabb humanizmus-élménnyel igyekszik megajándékozni hallgatóit.

műsor

Bach: János passió – szcenikus előadás

előadók

Evangélista: Kálmán László

Jézus: Cser Krisztián

Pilátus: Kovács István

Péter: Horváth István

Mária Magdolna: Szemere Zita

Mária: Megyesi Schwartz Lúcia

Ancilla: Földesi Ildikó

Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma)

Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Tőri Csaba)

Budafoki Dohnányi Zenekar

Gábor Sylvie – rendező

Szendrényi Éva- díszlettervező

Árva Nóra – jelmez

Nádasdy András – színpadi mozgás

Vezényel: Hollerung Gábor

2017-04-09 - 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - 1095 Budapest, Komor M. u. 1.
BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSVERSENY NYITÓHANGVERSENYE
Add to the calendar