Introduction

A mai estén elsőként felcsendülő Simple Symphony Britten vonószenekarra írt műve, melyet 1934-ben mutattak be a szerző vezényletével. A darab a komponista kedvenc gyermekkori témáit dolgozza fel négy tételben.
Ezt követően Bach a-moll hegedűversenyét hallhatják Berán Gábor szólójával. Bachra nagy hatással voltak Vivaldi hegedű contertoi, melyek közül sokat átírt csembalóra, illetve orgonára, és ekkor fogalmazódott meg benne az önálló versenyművek megírásának gondolata. Bach hegedűversenyei máig a hegedűsök repertoárjának legkedveltebb darabjai, melyek attraktivitásuk mellett azért komoly technikai kihívást jelentenek a szólista számára.
A hangverseny második felében elsőként zenekarunk hegedűse, Pánczél Tamás Átváltozások című műve csendül fel.
Ezt követően Strauss Metamorfózisok című kamaraművét hallhatják. Strauss 1943-ban, szülővárosa, München bombázása után vetette papírra a zenemű első vázlatait, Gyász Münchenért címmel. Így ír erről egyik levelében: „Hogy a müncheni udvari színház leégett, a színház, ahol a Trisztánt és a Mesterdalnokokat bemutatták, ahol hetvenhárom évvel ezelőtt először hallottam a Bűvös Vadászt, ahol apám negyvenkilenc évet töltött elsőkürtösként – ez életem legnagyobb katasztrófája. Nincs, ami megvigasztalna, számomra, az én koromban, már nincs több remény.” A mű még sok átváltozáson ment keresztül a bemutatójáig, a végső lökést Paul Sacher adta, aki a zürichi kamarazenekar, Collegium Musicum számára rendelt egy vonószenekari darabot. Eközben a szövetséges erők Drezdát és Weimart is porig bombázták, ami rányomta bélyegét az alkotási folyamatra, így született a zeneirodalom egyik legszomorúbb gyászzenéje, melyben Strauss Németország sorsát siratja el.

műsor

Britten: Simple Symphony
Bach: a-moll hegedűverseny
Pánczél: Átváltozások
Strauss: Metamorfózisok

előadók

Hangversenymester: Berán Gábor

2019-02-22 - 19:00
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
BRITTEN/BACH/PÁNCZÉL/STRAUSS/BERÁN
Add to the calendar