Introduction

Brandenburg Ádám: Prieres nocturnes
Mozart: A-dúr zongoraverseny KV 488
Brahms: III. szimfónia

 

A koncerten elsőként Brandenburg Ádám Prières nocturnes (Esti imádságok) című darabja szólal meg. A fiatal zeneszerzőt korosztálya kiemelkedő tehetségének tartják, aki sok zenei műfajban tevékenykedik: koncertzenén kívül foglalkozott színház- és könnyűzenével, valamint filmzenéket is komponált. Az alkotás mellett tanít és kutat. Az egyéni hangvételű Prières nocturnes több díjat is elnyert, többek között az „Az év junior komolyzenei alkotója” díjat az Artisjus szervezésében. A műről így ír szerzője:

“Első nagyzenekari darabomat 2017-ben azzal a céllal írtam, hogy különböző éjszakai imádságok impresszióit, élményeit zeneileg illusztráljam. A nagyzenekari apparátust találtam alkalmasnak arra, hogy minél érdekesebb színeket, zenei szöveteket hozzak létre a szakrális téma ábrázolásához. A darab egy nehezen verbalizálható programzene, olyan formával, ami egy lineáris utat jár be különböző állapotok között, három nagyobb formai egységre bontva azt. Úgy gondolom, hogy sikerült a számomra igen fontos szakrális tematikának megfelelő zenei testet öltenie.”

Ezt követően Mozart A-dúr zongoraversenye szólal meg. A művet 1786-ban írta a szerző, és több érdekességet, újítást is tartalmaz. A zenekarban például megjelenik a Mozart idejében még nagyzenekari művekben ritkán használt klarinét is, emellett a fúvósok egyenrangú szerepet kapnak a vonósokkal, ami ugyancsak szokatlannak számított. A Az este utolsóként elhangzó műve Johannes Brahms 3. szimfóniája, melyet a szerző 1883-ban komponált, s elsőként Bécsben mutatták be.

ELŐADÓK

Berecz Mihály – zongora

Vezényel: Vashegyi György

plakát

2020-04-30 - 19:30
Zeneakadémia - 1061 Budapest, Liszt F. tér 8.
ELMARAD! Dohnányi 5 – Brandenburg / Mozart / Brahms
Add to the calendar