Introduction

A mai estén a balladák és a képzelet világába kalauzoljuk hallgatóinkat. Az elsőként felcsendülő Fehér László balladája című, baritonszólóra és zenekarra írt kantáta a fiatal zeneszerző diplomamunkája volt. Egy kifejezetten szép, drámai, lírai kantáta, mely a népballada alapján a lovat lopó Fehér László és a mellette kiálló húga, Anna megcsalatásának történetét dolgozza fel.
Bartók Cantat profanaja eredetileg egy trilógia első darabja lett volna, melyből sajnos csak ez az egy rész valósult meg. Bartók interpretációjában az eredeti román népköltés a természeti világ tisztaságát áhító, a társadalomból kilépő, csodaszarvasokká váló fiúk meséje. A mű a benne eszményként emlegetett tiszta forrás szellemében zeneileg is kristályosan tiszta kompozíció.
A Fantasztikus szimfónia Berlioz öttételes műve. A darab egy ún. programzenei alkotás, melyben a szerző egy fiatal művész álomszerű látomásait, képzeletbeli kalandjait eleveníti fel. A zenemű különlegessége az Idée fixe jelenléte, mely egy rögeszmésen visszatérő zenei motívum, mely mindig új hangulatot, érzelmet ébreszt a hallgatóban. Berlioz Fantasztikus szimfóniája a szimfonikus költemények előfutára.

műsor

Andorka Péter: Fehér László balladája
Bartók: Cantata profana
Berlioz: Fantasztikus szimfónia

előadók

Horváth István – tenor
Szegedi Csaba – bariton
Budapesti Akadémiai Kórustársaság
Nyíregyházi Cantemus Kórus

Vezényel: Dobszay Péter

2019-05-05 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
ANDORKA/BARTÓK/BERLIOZ/DOBSZAY
Add to the calendar