ZenePlusz Bérlet 2017- 2018 – Suppé, Bartók

A koncerten felhangzó két művet – a Budafoki Dohnányi Zenekar játéka mellett – az átváltozás varázslata köti össze. A szép Galathea szcenírozott formában, jelmezes színpadi játékként jelenik meg, egy önállóan érző, életre kelő, a XXI. század számítógépes világára „aktualizált szobor” történetét mesélve el. A fából faragott, szintén megelevenedő királyfi szerelmet kiváltó fabábjának történetét pedig Cakó Ferenc kivetített, egyedi látványvilágú homokgrafikája meséli el.
A szép Galathea történetének eredeti operett-feldolgozásában a megelevenedett szobor leválik alkotójáról, önálló érzései lesznek, melyeken az alkotó már nem uralkodhat többé. Suppé műve a másik elengedéséről szól: nem kérhetjük számon másokon az önnön álmainkat, nem formálhatunk senkit olyanná, amilyennek mi szeretnénk. Suppé A szép Galathea című operettje ezúttal Gabor Sylvie rendezésében elevenedik meg a Müpa színpadán, a XXI. század számítógépes játék-fantáziavilágába helyezve a történet gondolatiságát.
A fából faragott királyfi esetében a királyfi által a maga képére alkotott fabáb elfoglalja az alkotója helyét, a királylány az igazi, vérbeli királyfi helyett inkább a fabábot választja, és nem veszi észre, hogy a fabáb csak a külsőségekben azonos a királyfival. Amikor azonban ráébred a tévedésére, a királyfi már visszautasítja a szerelmét, ezért a királylánynak is meg kell alázkodnia, meg kell szabadulnia a külsőségektől. Az átváltozás Bartóknál egyfajta megtisztulás is: a királyfi és királylány akkor lehetnek egymáséi, ha levetik külsőségeiket, ha puszta önmagukat adják a másiknak. A fából faragott királyfi balett éppen száz éve született.

Műsor:

– AZ ÁTVÁLTOZÁS – 

Suppé: Szép Galathea

Koncerttermi jelmezes játék

Galathea: Lukács Anita

Pigamlion: Horváth István
Ganimédesz: Hábetler András
Mídász:  Szerekován János
Jelmez és díszlet: Árva Nóra

Rendező: Sylvie Gabor

*  *  *
Bartók: A fából faragott királyfi
Cakó Ferenc – homokgrafika 
 
Vezényel: Hollerung Gábor
Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2018. február 16.

Időpont

19:30

Helyszín

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1095 Budapest IX., Komor Marcell u. 1.
QR Code