ZenePlusz Bérlet 2017-2018 – Grieg: Peer Gynt

Ibsen levélben kérte Grieget 1874-ben, hogy a nemsokára bemutatásra kerülő drámájához kísérőzenét írjon. Bár Ibsen nem részesült különösebb zenei képzésben, mégis aprólékosan elmagyarázta Griegnek, hogy pontosan mely jelenetekhez képzeli el a kísérőzenét, és hogy milyen hatást szeretne vele elérni. Grieg nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, és meglepetésre Ibsen összes kérését szem előtt tartotta. Grieg azonban nem bízott a zene külföldi sikerében, így nyolc számból két szvitet írt, ezek ma Grieg leismertebb és legnépszerűbb művei.
A dráma és a kísérőzene együttes előadására nemigen került sor az elmúlt évszázadban, mert a teljes partitúra csak az 1980-as években jelent meg. 2001-ben az MDR Szimfonikus Zenekar egy „koncertbarát” verziót mutatott be, mely a Grieg által írt 26 tételből 21-et felhasznált, a drámai cselekmény elbeszélését pedig egy narrátorra bízta.
A mai estén egy hasonló előadásban lehet részük, ahol a történet mesélője a magyar színháztörténet legemlékezetesebb Peer Gynt-alakítását nyújtó Huszti Péter lesz, a cselekményt pedig a Coincidance táncegyüttes jeleníti meg.

Műsor

 Grieg: Peer Gynt

 Dráma táncjátékkal két felvonásban

Közreműködik:

Huszti Péter – mesélő
Csereklyei Andrea – szoprán
Megyesi Schwartz Lúcia – mezzo
Blazsó Domonkos – bariton
Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Coincidance 
Koreográfus: Gyulai Júlia

Vezényel: Hollerung Gábor
Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2017. november 05.

Időpont

19:30

Helyszín

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1095 Budapest IX., Komor Marcell u. 1.
QR Code