ZenePlusz 2019-2020

2019. december 14., 19:30 MÜPA

Gyöngyösi Levente: Sinfonia concertante négy ütőjátékosra és zenekarra
Csajkovszkij: Diótörő – The Swinging Nutcracker

Közreműködik:
Sárik Péter Trió, Révész Richárd, Szentpáli Roland, Talamba Ütőegyüttes
Vezényel: Hollerung Gábor

Gyöngyösi Levente Sinfonia concertante című műve háromtételes, hagyományos gyors-lassú-gyors tételrendet követő kompozíció. A szólistáinak hangszerparkjában a dallamhangszerek dominálnak: marimba, vibrafon, xilofon, harangjáték. A két szélső tételben egyfajta virtuóz, könnyűzenés ritmikájú hangvétel uralkodik, ahol az ütőjátékosok megcsillogtathatják fantasztikus hangszertudásukat.

A második tételben fontos szerepet játszik az afrikai talking drum (beszélő dob), amelynek a különlegessége, hogy gyorsan és széles ambitust bejárva lehet játék közben változtatni a hangmagasságát, valamint a Szivárvány havasán c. székely népdal. A zeneszerző ezzel a tétellel az akkoriban elhunyt világhírű hegymászó, a Mount Everest első magyar megmászója, Erőss Zsolt emléke előtt kívánt tisztelegni, akit rendkívül nagyra tartott.

Csajkovszkij Diótörő című balettje az egyik legnépszerűbb darab és közkedvelt program karácsony tájékán. A mű The Swinging Nutcracker címmel új köntösben szólal meg: bizonyos részletek Csajkovszkij eredeti elgondolása szerint csendülnek fel, egyes tételekben a Talamba Együttes, Révész Richárd, Szentpáli Roland sajátos zenei gondolkodása és hangzásvilága dominál, egyes tételeket pedig Sárik Péter fantáziája kelti új életre, aki az elmúlt időszakban Bach, Beethoven és Bartók művei kapcsán már bizonyította, hogy és az eredeti darab lelkének megőrzése mellett képes új gondolatokkal megtölteni a műveket. A hangverseny végén természetesen nem marad el valamennyi szereplő közös muzsikálása sem. E. T. A. Hoffmann meséjének felhasználásával a Diótörő meséje is új köntösben hallható majd.

Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2019. december 14.

Időpont

19:30

Helyszín

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1095 Budapest IX., Komor Marcell u. 1.
QR Code