Leírás

Stravinsky Tűzmadár című balettjében a mesejáték két főszereplője, a pokoli Kascsej és a tisztaságot szimbolizáló tűzmadár küzdelme a zenetörténet egyik leginkább magával ragadó megdicsőülést megfogalmazó fináléjában teljesedik ki.  Mai hangversenyünkön a mű 1919-ben komponált szvitje csendül fel.

Koncertünk második felében Bruckner ritkábban játszott VI. szimfóniáját hallgathatja meg kedves közönségünk. Bruckner összesen 9 szimfóniát írt, ebből a hatodikat 1879-1881 között komponálta. Életében a teljes mű sosem hangzott el, erre csak halála után, 1991-ben került sor Gustav Mahler vezényletével. Munkatempójához képest ez a szimfónia viszonylag gyorsan készült el, hiszen szokása volt éveken át javítgatni műveit. A viszonylag gyors elkészülést nagyban előmozdította az, hogy előző szimfóniáját a kritikusok és a közönség is ünnepelte, ezért a régóta várt elismertség és sikerek után lelkesen vágott bele a VI. szimfónia megkomponálásába.

Előző szimfóniáihoz képest kicsit más hangvételű művet írt, egyik elemzője kiemelte, hogy kifinomult harmóniák, invenciózus hangszerelés, kifejező témák jellemzik a művet, mely emellett könnyedebb hangvételű, ezért a közönség számára is könnyen hozzáférhető. Mindennek ellenére a mű nem aratott nagy sikert a közönség körében.

A négy tételes mű a Majestoso – „fenséges karakterű” – tétellel indul, melyet a szinte gyászzenéhez hasonlító Adagio követ. A harmadik, Scherzo tétel az eddigi szimfóniáitól eltérően nem rusztikus hatású, hanem egy légiesebb hangvételű tétel, melyet a főtémával visszatérő Finale zár le.

műsor

Stravinsky: Tűzmadár-szvit (1919)

Bruckner: VI. szimfónia

előadók

Vezényel: Guido Mancusi

plakát

2021-02-27 - 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095
ZENEPLUSZ/3 – STRAVINSKY / BRUCKNER / MANCUSI – Müpa Home Live
Hozzadás a naptárhoz