Pergolesi: Úrhatnám szolgáló

Pergolesi: Úrhatnám szolgáló

 

Bojtos Luca – szoprán
Erdős Attila – basszus
Mózes Zoltán – tánc

Budafoki Dohnányi Zenekar

 

Rendezte és vezényel: Philipp György

 

Jegyár: Földszint: 5000 Ft, páholy: 6500 Ft
Múzeumi belépővel kombinált földszinti jegy: 6600 Ft
Múzeumi belépővel kombinált páholy jegy: 8100
(a múzeum egyéni, vezetés nélküli látogatására jogosít 10-18h között, legkésőbb 16:30-ig meg kell kezdeni a látogatást.) A jegyek a földszinten nem helyre szólnak, helyfoglalás érkezési sorrendben. A páholyban helyre szólnak a jegyek.

 

Az úrhatnám szolgálóban (La serva padrona, mai magyarral a szolgából lett úrnő) szereplő alakok, főnök és beosztott, úr és szolga, fenti és lenti bármilyen szférában és időben elgondolható történet. A fenti számára kiderül, hogy a lenti is ember, lehet értékes, nem csak egy szép tárgy, vagy tulajdon. Egymásba szeretnek, és a hierarchia eltűnik. Az egyetlen kérdés nem az a történettel kapcsolatban, hogy létezik e szerelem úr és szolgája, vagy főnök és beosztott közt, hanem hogy mi az oka annak, hogy ma ugyanúgy léteznek azok az osztálykülönbségek, amik két ember közt ellehetetlenítenek bármilyen kapcsolatot. Valószínűleg, ha a szerelem igazi, ezek a gátak így is, úgyis eltűnnek.
A darab az opera seriák szüneteiben játszott buffo-intermezzók közül küzdötte föl magát az önálló vígoperák sorába. Pergolesi 23 évesen írta ezt az egyik legnépszerűbb művét, mely eredetileg az Il prigioniero superbo című opera szüneteiben került bemutatásra. A három szereplő: Bojtos Luca, Erdős Attila és Mózes Zoltán sokrétű, kreatív alkotó és előadóművészek, operaénekesek, táncos komikusok, performanszművészek, az egyszerű és vicces történet árnyoldalait és meg nem tárgyalt részleteit is felszínre hozzák ebben az előadásban, Philipp György rendezésében.

Bővebben: barokkrandevu.hu/

Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2018. augusztus 12.

Időpont

18:00

Helyszín

Gödöllői Királyi Kastély - Barokk Színház
QR Code