Strauss, Rimszkij-Korszakov

Strauss: Imígyen szóla Zarathustra

Rimszkij-Korszakov: Seherezádé
táncbemutatóval
14 éven felülieknek ajánlott

 

Közreműködik: Bozsik Yvette Társulat

Koreográfus: Bozsik Yvette
Vezényel: Guido Mancusi

 

Amikor Richard Strauss 1896-ban bemutatta Imígyen szóla Zarathustra című művét, sokan értetlenkedtek: hogyan lehet egy filozófiai művet zenébe önteni? A zeneszerző erről így vallott: „Nem szándékoztam filozofikus zenét írni, vagy akár zenei portrét festeni Nietzsche nagy művéről. Sokkal inkább kívántam zenébe átültetni az emberiség fejlődésének eszméjét a kezdetektől a valláson s a tudományon keresztül Nietzsche ember feletti ember fogalmáig”. Strauss a zenemű elején az író szavait idézi: „Zarathustra harmincéves volt, amikor elhagyta szülőföldjét […] és a hegyek közé húzódott. Itt élvezte szellemét és magányát, s nem unt rá tíz teljes évig. Végül mégis mást gondolt szívében, egy reggel pirkadatkor felkelt, kilépett a napfényre, és így szólt a naphoz: […] Zarathustra ember akar lenni újra”. E monumentális napfelkelte zenei megjelenítése Stanley Kubricknak köszönhetően vált közismertté, aki a 2001: Űrodüsszeia című filmjéhez a zenemű első huszonegy taktusát használta fel.

Az este második részében Rimszkij-Korszakov 1888-ban komponált, Seherezádé című zenekari szvitje csendül fel, mely zseniális hangszereléssel, keleti ízekkel fűszerezve mutatja be az Ezeregyéjszaka világát. A szerző négy történetet használt fel darabjához: az első Szindbádról, a tengeri hajósról, a második Kalender herceg tréfáiról, a harmadik az ifjú hercegnő és herceg szerelméről, a negyedik pedig egy bagdadi ünnepség forgatagáról és a viharos tengeren mágneshegynek ütközött és porrá zúzott hajóról szól.  A partitúra nagy, romantikus zenekart ír elő: meghatározó szerepet játszik a szólóhegedű, amely a címszereplőt, Seherezádét személyesíti meg. Az előadás egyben kortárs táncbemutató is: a történetet Bozsik Yvette koreográfiája kelti életre.

“A Seherezádé egy mágikus álom története, amelyben a vágy és az erotika dominál. A zene nem a mese történetét, inkább a túlfűtött, egzotikus hangulatát indította el bennem. Férfiak és nők, táncosok és zenekar egyszeri, különleges találkozása a színpadon. Ezt az erotikus vibrálást, érintéseiket, vágyaikat jelenítem meg a koreográfiában. Rimszkij-Korszakov Seherezádé című zenekari szvitje gyermekkorom óra meghatározó számomra, mert keresztapám és gyerekkori balettmesterem, Mozsonyi Albert egyik meghatározó koreográfiája volt, melyet akkoriban sokszor láttam. Az élet furcsa fintora, hogy amikor a Seherezádét bemutatjuk, ő már nincs közöttünk. Ezt a koreográfiámat az ő emlékének ajánlom.” – nyilatkozta Bozsik Yvette.

Rendező: Budafoki Dohnányi Zenekar, Müpa

Jegyárak: 2500 / 3000 / 4500 / 5500 / 6500 / 8000 Ft

Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2019. február 09.

Időpont

19:30

Helyszín

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1095 Budapest IX., Komor Marcell u. 1.
QR Code