Képeslap Amerikából – Dvořák: Újvilág-szimfónia

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan készül fel egy hangversenyre a szimfonikus zenekar, hogyan dolgoznak a zenészek és a karmester azért, hogy az előadáson tökéletesen szólaljanak meg a zeneszerzők művei? A kétrészes koncert első felében a közönség a műsorvezető mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében Dvořák nagyszabású és különleges hangulatú művét összefüggő előadásban hallgathatja meg a közönség.

A cseh Antonín Dvořák a New York-i Filharmonikus Zenekar felkérésére írt IX. (Újvilág) szimfóniájában az amerikai kontinens különféle típusúi zenéit, köztük az ősi amerikai és az afroamerikai zene elemeit használja fel, amelyeket saját hazája zenei hagyományaival kever, ilyen módon teljesen új, sajátosan amerikai szimfonikus stílust teremtve. Az így született szimfóniát, annak sokszínű zenei világát mutatja be ez a Matinékoncert.
Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig lehet a [email protected] címen, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást, amely hatéves kortól ajánlott, minimum 6 főnek tartjuk meg.
Korosztály: 10-14 év
Rendező: Müpa

Műsor

Képeslap Amerikából
– Dvořák: Újvilág-szimfónia – 
Közreműködők:
 
Budafoki Dohnányi Zenekar
Gerlits Réka
moderátor
Vezényel:
Hollerung Gábor
Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2017. február 12.

Időpont

11:00

Helyszín

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1095 Budapest IX., Komor Marcell u. 1.
QR Code