Dohnányi bérlet 2018-2019 – Dobszay Péter

Andorka Péter: Fehér László balladája
Bartók: Cantata profana
Berlioz: Fantasztikus szimfónia

Budapesti Akadémiai Kórustársaság
Nyíregyházi Cantemus Kórus

Horváth István – tenor
Haja Zsolt – bariton

Vezényel: Dobszay Péter

 

A mai estén a balladák és a képzelet világába kalauzoljuk hallgatóinkat.
Az elsőként felcsendülő Fehér László balladája című, baritonszólóra és zenekarra írt kantáta a fiatal zeneszerző diplomamunkája volt. Egy kifejezetten szép, drámai, lírai kantáta, mely a népballada alapján a lovat lopó Fehér László és a mellette kiálló húga, Anna megcsalatásának történetét dolgozza fel.

Bartók Cantata profanaja eredetileg egy trilógia első darabja lett volna, melyből sajnos csak ez az egy rész valósult meg. Bartók interpretációjában az eredeti román népköltés a természeti világ tisztaságát áhító, a társadalomból kilépő, csodaszarvasokká váló fiúk meséje. A mű a benne eszményként emlegetett tiszta forrás szellemében zeneileg is kristályosan tiszta kompozíció.

A Fantasztikus szimfónia Berlioz öttételes műve. A darab egy ún. programzenei alkotás, melyben a szerző egy fiatal művész álomszerű látomásait, képzeletbeli kalandjait eleveníti fel. A zenemű különlegessége az Idée fixe jelenléte, mely egy rögeszmésen visszatérő zenei motívum, mely mindig új hangulatot, érzelmet ébreszt a hallgatóban. Berlioz Fantasztikus szimfóniája a szimfonikus költemények előfutára.

Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2019. május 05.

Időpont

19:30

Helyszín

Zeneakadémia
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.
QR Code