Dohnányi bérlet 2017 – 2018 – Wagner, Cser, Csajkovszkij

A Wotan búcsúja és tűzvarázs igazi operasláger, nemcsak a Wagner-rajongók, de az operabarátok sokkal népesebb táborában is. Wagner Walkűr című operájának záró jelenetében Wotan búcsúzik lányától, Brünhildétől, aki szembeszállt apjával, és ezért büntetést érdemel. Apja álmot bocsát lányára, akit lángtenger őriz majd. Segítségül hívja a Tűzisten, Logét, aki lángokat szít. Ez a pazar jelenet a tűz ábrázolásának egyik mintapéldája a zenetörténetben, mely még a filmzeneszerzőket is megihlette a XXI. században.
   Cser Ádám kiefejezetten e hangversenyre írja V. szimfóniáját. Elmondása szerint: “Öt tételből fog állni, mindegyik tétel valakinek szól. Az első tételt Kocsis Zoltánnak ajánlom, a másodikat nagymamánknak, Cser Tímea operaénekesnőnek. Brad Mehladu amerikai jazz-zongorista tiszteletére is komponáltam egy tételt, de a többi, az maradjon meglepetés. Ők nagyon nagy hatással voltak az életemre és a pályámra, így ezzel a művel szeretnék előttük tisztelegni.”
   Csajkovszkij VI. Patetikus melléknevet viselő szimfóniája méltó befejezése a szerző termékeny, ihletett alkotásokban gazdag életének. Valóságos hattyúdal ez a mű, végigkísérte a zeneszerző életének utolsó esztendejét, annak örömteljes tartalmat adott; Csajkovszkij, aki 1893 novemberében, néhány héttel a mű bemutatása után halt meg, még a fogadtatás sikerében is részesülhetett. Unokaöccséhez írt levelében így ír a készülő szimfóniáról:  ,,…Egy új szimfónia eszméje támadt bennem, ezúttal programmal, ám ez a program mindenki számára talány lesz, mivel azt teljességgel szubjektív érzések alkotják. Utazásom alatt, miközben gondolatban komponáltam, nemegyszer fakadtam könnyekre. Most olyan hévvel dolgozom, hogy alig négy nap alatt befejeztem az első tételt, a szimfónia többi része pedig világosan kialakult már bennem. Forma tekintetében sok minden új lesz ebben a műben. Például a zárótétel nem nagyszabású Allegro, hanem jelentős terjedelmű Adagio lesz. Nem is képzeled, milyen örömmel tölt el a hit, hogy időm még nem járt le és még sokat vihetek véghez…”

Műsor:

Wagner: Wotan búcsúja, Tűzvarázs

Cser Ádám: V. szimfónia (ősbemutató)

Csajkovszkij: VI. szimfónia

Cser Krisztián – basszus 

Vezényel: Cser Ádám

Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2018. február 11.

Időpont

19:30

Helyszín

Zeneakadémia
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.
QR Code