Budafoki Dohnányi Zenekar
Rólunk

Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes művész irányítása alatt rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években az ország egyik vezető együttesévé vált.

Három saját rendezésű bérletsorozata van a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián. Ezen kívül a fenntartó kerületben is nagy szerepet játszik a lokális hangversenyélet felvirágoztatásában, szintén három sorozata van a budafoki Klauzál Házban. Emellett pedig számos rangos fesztivál résztvevője (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Zempléni Fesztivál, Cafe Budapest, Zsidó Kulturális Fesztivál, Miskolci Operafesztivál, Beethoven Fesztivál, BudaFest Fesztivál, Sion-Valais Fesztivál, stb).


A zenekar nagy hangsúlyt fektet a XX. századi és kortárs zeneirodalom megismertetésére. Nem csak rendszeresen írat műveket, de azokat folyamatosan repertoáron is tartja.

A
z együttes egyik fő célkitűzése a zenekari műhelymunka megismertetése és tovább adása a fiatalabb generációk számára, ezért rendszeresen meghirdeti a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, ahol fiatal muzsikusoknak az egyéni foglalkozások mellett lehetőséget nyújt arra, hogy a zenekarban muzsikáljanak és a zenekari munkával megismerkedjenek.

Közönségnevelő sorozatai is nagyon népszerűek: az Énekel az ország énekesek százainak kínál lehetőséget, hogy egy zenei tábort követően a zenekarral együtt felléphessenek a Müpában.

A zenekar olyan hazai és külföldi muzsikusokkal játszott együtt, mint Shlomo Mintz, Elena Bashkirova, Jaakko Ryhänen, Miklósa Erika, Rivka Golani, Yoav Talmi, Roberto Paternostro, Jörg Peter Weigle, Michael Stern, Tatjana Vaszilieva, Kocsis Zoltán, Jandó Jenõ, Bogányi Gergely, Geiger György, Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és még sokan mások.

Az oratorikus és szimfonikus repertoár mellett minden évadban bemutatnak egy-egy szcenikus produkciót (Mascagni: Parasztbecsület, Bizet: Carmen, Verdi: Don Carlos, Orff: Carmina burana, Kodály: Székely fonó, Honegger: Johanna a máglyán, Berlioz: Faust elkárhozása, Offenbach: Orfeusz az Alvilágban, Rossini: A sevillai borbély, Bach: János passió).

A zenekar rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Európa valamennyi országában felléptek, pl. koncertet adtak a "Sonoptikum" fesztiválon a Frankfurti Alte Oper-ben, a világhírű amsterdami Concertgebouw-ban, a Kórusolimpiák gálakoncertjein 2000, 2004 és 2008 júliusában, valamint az ORF nagy-szabású TV-Show-jában, az Arturo Benedetti Michelangeli Fesztiválon, valamint a Német Egyesítés Napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen Bonnban. 2008-ban Honegger: Johanna a máglyán című produkciójukat mutatták be a zágrábi Lisinski Hall-ban, 2010-ben Belioz Faust elkárhozását adták elő Ljubljanában, Zágrábban és Belgrádban. 2015-ben a new yorki Carnegie Hallban mutatkoztak be.

Sokoldalúságukat igazolja széles repertoárjuk is, mely a klasszikustól a kortárs és jazz zenén keresztül a popig és a filmzenéig terjed. 2011-ben a Sting Symphonicity turné két állomásán működtek közre Budapesten és Grazban, 2017-ben José Carrerast kísérték budapesti turnéján. 2009-ben pedig elindították filmzene produkciójukat, melyben a zene mellé a filmekből vágott videoklipek társulnak, aláhúzva ezzel zene és kép kapcsolatát.
2011-ben a Budafoki Dohnányi Zenekarral ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját az Olasz állam és a 800 éves Balatonfüred.

Vélemények
Zenekar

Karmester

Werner Gábor
 
Első hegedű
Viniczai Éva - koncertmester
Harsányi Elina - koncertmester
Berán Gábor - koncertmester
Balog Barbara
Baranyai Gábor
Gazda Bence
Kristó-Varga Nikolett
Nagy Szilvia
Pánczél Tamás
Remenyik Gabriella
Sawada Aya
Sólyom Magdolna
Szilágyi Péter
Szilágyi-Gárdián Rita
Véghelyi Márk
 
Második hegedű
Kalla-Tóta Hajnalka - szólamvezető
Bánhegyi Tünde - szólamvezető
Bajmóczi Tünde
Dr. Puskás Marica
Fábiánné Fellegi Anna
Gáblik Judit
Horváth Anita
H. Kovács Emese
Kaizler Sára Alexandra
Lajhó Barbara
Nádasdi Szilvia
 
Brácsa
Kusz Viktória - szólamvezetõ
Markó János - szólamvezetõ
Amirás Kinga
Bakay Viktória
Konrád Barnabás
Krenedits Katalin
Megyes Krisztina
Skripeczky-Buzás Beáta
Tuza Boglárka
 
Cselló
Kószás Ágnes - szólamvezető
Helecz Dániel - szólamvezető
Draskóczy Veronika
Garami Eszter
Simkó-Várnagy Mihály
Slodkowska Kamila
Szabó Anna
Szontagh Márton
Török Beáta
 
Nagybőgő
Bangó Norbert - szólamvezető
Budai Krisztián - szólamvezető
Baranyi Roland
Bartányi Réka 
Bóni Andor
Botár Bence
 
Fuvola
Bánki Berta
Bene Hajnalka
Kára-Sepsi Etelka
 
Oboa
Kőházi Edit - szólamvezető
Czápos Benedek
Rajnai Marianna
Villányi Péter
 
Klarinét
Szepesi Bence - szólamvezető
Ablonczy Keve
Horváth Marcell
Sándor Balázs

Fagott
Bazsinka Ivett Éva - szólamvezető
Ambrózy Attila
Korda Nikoletta
Kotroczó Szabolcs
 
Kürt
Mészáros Bence - szólamvezető
Börzsönyi Máté
Kun Gábor
Tóth Balázs
 
Trombita
Csatos Ferenc - szólamvezető
Monoki Attila
Nagy Antal
 
Harsona
Galla Ákos
 
Tuba
Kovács Péter
 
Hárfa
Roskó Bernadett
 
Ütő
Nagy Zsolt  - szólamvezető
Janca Dániel
Kiss Helga
Kovács Péter Zoltán 

Tóth Péter 

Munkatársak
Ügyvezetõ, zeneigazgató:
Hollerung Gábor

Gazdasági igazgató:
Ujj Anna

Intendáns:
Ódor Lajos

Kulturális menedzser:
Ortutay Réka
[email protected]

Rendezvényszevezés, nemzetközi kapcsolatok
Turcsányi Ildikó
[email protected]

Zenekari titkár:
Drucker Zsuzsa
[email protected]

Közönségkapcsolatok, PR:
Geiger György
[email protected]

Kottatáros:
Paláncz Antónia
[email protected]

Gazdasági ügyintézõ:
Behofsits Zsuzsa
[email protected]

Hangszerszállító:
Kárpáti László