Budafoki Dohnányi Zenekar

Sárospatak, Rákóczi-vár

2010-08-07 20:00:00

Műsor

Nyitóhangverseny (Rossz idõ esetén a Református templomban)

Erkel Ferenc: Hunyadi László – nyitány
Brahms: D-dúr hegedûverseny, op.77
------
Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

SHLOMO MINTZ (IZR) - hegedû
BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR

Vezényel: HOLLERUNG GÁBOR

A Dohnányi Zenekarral évek óta kölcsönösen jó kapcsolatot ápoló világhírû hegedûmûvész, Shlomo Mintz nem elõször lép fel a Zempléni Fesztiválon, így örömmel fogadta Hollerung Gábor meghívását.
A nyitókoncerten a Joachim József számára írt, máig egyik legnépszerûbb versenymûvet, Brahms hegedûversenyét játssza. A mû elsõ és harmadik tételéhez Joachim írt a mû hangulatát hûen követõ, annak kifejezésmódjával tökéletesen azonosuló bravúros kadenciát.
A versenymû elõtt az Erkel-évforduló tiszteletére felcsendül a magyar nemzeti romantikus zeneirodalom egyik kiemelkedõ alkotása, a Hunyadi-nyitány, mely az olasz és az európai operatradíciók hagyományait követve bravúrosan fûzi egybe az opera dallamait.
Muszorgszkij Egy kiállítás képei címû mûve értelemszerûen szinte tobzódik a képszerû ábrázolásokban, hiszen a mûvet a zeneszerzõ nem sokkal azelõtt elhunyt barátja, Victor Hartmann kiállítása inspirálta. A darab eredetileg zongoraszvitnek készült, de szimfonikus igényû gondolkodásmódja számos zeneszerzõt ihletett arra, hogy zenekarra írja át a mûvet.

A Tokaj Renaissance Pincészetek borkóstolójával