Pesti Vigadó

2018-02-02 19:30:00 Budapest, Vigadó tér 2, 1051

Műsor

Vivaldi: Négy évszak
Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben

Szólisták:
Viniczai Éva, Berán Gábor - hegedű
Gyöngyösi Levente - csembaló
koncertmester: Kalla-Tóta Hajnalka
 
Jegyvásárláshoz kérjük kattintson ide!A mai este az évszakok bűvöletében telik. 
Vivaldi Négy évszak című versenymű-ciklusa nem véletlenül a zeneirodalom egyik legnépszerűbb műve. A négy szonettre írt programzenében könnyen tájékozódik a hallgató: szinte kézzel fogható az első tétel madárcsicsergése, a természet éledése, a nyári természet fülledt mozdulatlansága, az ebbe a nyugalomba berobbanó vihar, a szüretelők ünneplése, majd a fogcsikorgató hideg, egy téli este meghitt bensőségessége, a korcsolyázók féktelen száguldása, a beszakadó jég reccsenése, a farsang öröme. Vivaldi ebben a művében szinte szóról-szóra zenésíti meg a szonettek sorait és ehhez a kollektív tudatban rejlő zenei eszköztárat hívja segítségül.
Piazzolla eredtileg külön álló műveket komponált: a nyár című tételt (Verano porteño) írta meg először, ami Alberto Rodriguez Muñoz színdarabjának kísérőzenéje volt. Egy évre rá született az ősz tétel, a szerző csak ezt követően egészített ki darabját négy tételesre. A négy évszak Buenos Airesben kétségkívül Piazzolla legnépszerűbb műve, és bár nem annyira képszerű, mint Vivaldi darabja, a vérpezsdítő ritmusok és hamisítatlan dél-amerikai melódiák érzéki tangót járó táncosokat idéznek elénk. Piazzolla műve eredetileg kamaraegyüttesre íródott (hegedű, zongora, elektromos gitár, bőgő és bandoneon). A mai estén egy vonószenekari hegedűverseny-verziót hallhatnak az érdeklődők.
A hangverseny érdekessége, hogy a két mű azonos évszakai egymást követően hangzanak el. A hegedű szólókat a zenekar két koncertmestere, Viniczai Éva és Berán Gábor szólaltatja meg.