Budafoki Dohnányi Zenekar

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Mûvelõdési Központ

2010-02-12 19:00:00

Műsor

Jakov Gotovac: Szimfonikus kóló
Grieg: Zongoraverseny
Franck: d-moll szimfónia
Srdjan Filip Èaldaroviæ – zongora
Vezényel: Josip Nalis

A XX. század sok nemzeti zeneszerzõjének Bartók volt a példaképe, aki a nemzet népzenéjét világszerte ismert hangversenyzenévé formálta. Gotovac Bartókhoz hasonlóan az egyik jellegzetes délszláv néptáncot fogalmazza szimfonikus zenekarra, amely valójában nem használ folklór motívumot, de motívumai, variációs technikája és a ritmusa fergeteges táncélménnyel ajándékozza meg a hallgatóságot.

 
Grieg azok közé a zeneszerzõk közé tartozik, akik romantikus nemzeti hangjukkal, népi dallamossággal és kifejezésük spontán õszinteségével hívták fel a világ figyelmét hazájuk zenekul­túrájára; európai iskolázottságuknál és fölényes technikai felkészültségüknél fogva vi­szont õk maguk közvetítették népük számára a klasszikus zene nemes hagyományait. Grieg zenéjének nagy példaképei Schumann és Liszt az 1868-ban írott a-moll zongoraversenyre is feltûnõen hatottak, e hatások mellett azonban zongoraversenyében is megmutatkozik a norvég komponista sajátos dallamvilágának és finom költészetének egyéni jellege.
 
A hangverseny második felében Frank egyetlen szimfóniája csendül fel. Ez a mû – bár szerzõje egész életén át ragaszkodott a hagyományokhoz – nem a klasszikus négytételes formát, hanem Liszt szimfonikus költeményeit, illetve ciklikus formáit tekintette mintaképének. A d-moll szimfónia a legnagyobb érzelmi skálájú mûveinek egyike.
 
Az elsõ tétel ugyanazon zenei gondolat többféle megfogalmazása. A második tétel a szimfóniák hagyományos scherzóját és lassú tételét egyesíti magában. A finálé az elõzõ két tétel zenei anyagának mozgalmas, hatásos összefoglalása.

Jegyek 2000, 1750 és 1500 Ft-os áron vásárolhatók a Jegy- és bérletvásárlás menüpontban található irodákban.