Budafoki Dohnányi Zenekar

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Mûvelõdési Központ

2009-03-27 19:00:00

Műsor

Wagner: A bolygó hollandi - nyitány
Mendelssohn: e-moll hegedûverseny
Rimszkij-Korszakov: II. szimfónia

Közremûködik: Anna Sowanna Takeda - hegedû
Vezényel: Alpaslan Ertüngealp

Wagner A bolygó hollandi címû operájánk nyitánya a dráma történésének lényegét sûríti egybe, és egy-egy motívummal szereplõinek jellemét is megrajzolja. Mint az egész darabon, ebben a rendkívül tömör elõjátékban is mindvégig érezzük
a tenger iszonyú hatalmát, amellyel Wagner az áldozatos szerelem „megváltás-dallamát“ állítja szembe.


Az e-moll hegedûversennyel Mendelssohn a mûfaj egyik nagyszerû és talán egyik
legismertebb remekmûvét alkotta meg: azt, amelyik a klasszikus örökséget nemesen
romantikus stílusban folytatja és Mendelssohn zeneszerzõi erényeit hatásosan
foglalja össze.

A versenymû szólistája az 1992-ben született Anna Sowanna Takeda, thai-japán
származású hegedûmûvész, számos zenei díj nyertese, aki már világszerte sok országban fellépett, hazánkban többször is.


Rimszkij Korszakov II. /Antar/ szimfóniája révén a byroni embertípus problémavilágába nyerhetünk bepillantást, igaz a szerzõre jellemzõ módon ezúttal meglehetõsen meseszerû köntösben. A II. szimfónia Szenkovszkij, a kor híres újságírója és egyben keletkutatója arab meséjére íródott. Antar a világból kiábrándultan tévelyeg a kietlen arab sivatagban, amikor sorsában egy hõstett révén új fordulat következik be. A pusztaságban megment egy gazellát az õt üldözõ szárnyas szörnyeteg karmaitól, s ezzel egyúttal fel is oldja a védtelen állatot a varázslat alól. A kecses négylábú eredeti alakjában ugyanis nem más, mint Gül Nazar királykisasszony, aki hálából megajándékozza a céltalan Antart az élet három gyönyörûségével: a bosszúállással, a hatalommal és a szerelemmel.


A koncertet a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar vezetõ karmestere, Alpaslan Ertüngealp vezényli. Az isztambuli születésû mûvész zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte elõbb zongora, majd karmester szakon. 1998-ban a Magyar Televízió 9. Nemzetközi Karmesterversenyén harmadik helyezett lett, 2002-ben megnyerte az athéni Dimitri Mitropoulos Nemzetközi Karmesterversenyt. Karmesterként és zongoramûvészként is rendszeresen fellép szerte a világon neves zenekarok élén.