Budafoki Dohnányi Zenekar

Zeneakadémia

2009-02-04 19:30:00

Műsor

Mozart: C-Dúr (Linz-i) szimfónia K 425.
Nino Rota: Nagybõgõverseny
Dvorák: VII. szimfónia


Nabil Shehata - nagybõgõ
Vezényel: Karl-Heinz Steffens

Mozart a Linzi szimfóniát egy a Thun grófék linzi házában adandó hangversenyre írta – saját szavai szerint „hanyatt-homlok”. A ragyogó kompozíció fényeinek és árnyainak játékos kontrasztja a közelmúlt borús hangulatait simítja el, oldja fel derûs, áhítatos életérzésbe. Pergõ, pezsgõ mozgalmasságú nyitó tétel, áhítatos és megható szerenádmuzsika, vaskos humorú menüett és káprázatos – Mozart vígoperai fináléira emlékeztetõ – zárótétel állít diadalmas és nagyszerû emléket a Mozart-házaspár rövid linzi tartózkodásának.


Nino Rota, az egyik legismertebb filmzene-komponista nagybõgõversenyében ki -
használja a hangszer nagy hangterjedelmét, leginkább a felsõ regisztereket, mert a
mélyeket a zenekar elnyomná. A mû felépítése leginkább egy szimfóniához hasonlít,
a nyitótételben ellentétel témák dialógja hallható, egy feszes induló a scherzot,
egy ária pedig a lassú tételt helyettesíti, a virtuóz finálé a kezdõ tételre utal vissza.
A mû ennek ellenére könnyedebb, játékosabb, mint egy szimfónia, ezt tükrözi a
neve: divertimento, mely szórakozást, szórakoztatást jelent.

A szólót ezen a koncerten Nabil Shehata német-egyiptomi származású nagybõgõmûvész tolmácsolásában hallhatjuk. Számos díj és nemzetközi verseny elsõ díjasa, a Berlini Staatsoper, majd a Berlini Filharmonikusok nagybõgõ szólamvezetõje. Mára már világszerte ünnepelt nagybõgõmûvész, 2007-tõl a Müncheni Zenemûvészeti Fõiskola professzora.


A hangverseny második részében Dvorák VII. szimfóniája csendül fel. Zenekari
hangzásából a komponista számûzött minden öncélú fényt és színt, valósággal
aszkétikusan fegyelmezett muzsikát írt. A második tétel megnyugvásról, harmóniáról
tesz tanúságot, itt már a romantikusan daloló kürtöt is megszólaltatja a zeneszerõ. A scherzo nem vidám, inkább feszült muzsika, csak középrészében csendülnek fel a természet derûs hangjai. A zárótételben a komponista végül szabadjára engedi sodró temperamentumát, izzó hangszín-fantáziáját.

A hangverseny karmestere, Karl-Heinz Steffens klarinétmûvészként
vált világhírûvé, többek között a Frankfurti Opera valamint a Bajor Rádió Zenekarában, a Berlini Filharmonikusoknál játszott. 2001-tõl a berlini Hanns
Eisler Zenemûvészeti Fõiskola professzora. Az utóbbi években azonban karmesterként is páratlan karriert futott be: számos nagysikerû koncertet vezényelt többek között a Müncheni Rádiózenekarnál, a Staatskapelle
Halle együttesénél, a Müncheni Filharmonikusoknál valamint a Bambergi Szimfonikusoknál. 2008 õszén a Berlini Filharmonikusoknál debütál a berlini Unter den Linden Operaházban három Fidelio-elõadás karmestereként.

Jegyek kaphatóak 1500, 2000, 2500 és 3000 Ft-os áron