Budafoki Dohnányi Zenekar

Zeneakadémia

2008-12-10 19:30:00

Műsor

Rahmanyinov: II. Zongoraverseny
Csajkovszkij: II. szimfónia


Bogányi Gergely - zongora
Vezényel: Hollerung Gábor

 

Rahmanyinov egy itáliai utazás friss emlékeivel telve fogott neki versenymûvének. A moszkvai bemutatón maga a komponista játszotta a zongoraszólamot, a mû óriási sikert aratott, és korántsem csupán Oroszországban; világszerte is hosszú idõn át Rahmanyinov legnépszerûbb darabja maradt. Az elsõ tétel híres, harangozást idézõ indítása és az azt követõ, orosz népdalokat sejtetõ fõtéma szinte a zeneszerzõ névjegyévé vált.

A versenymû szólistája Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoramûvész, aki 1990-tõl
kezdve sorra nyeri meg szerte Európában a különbözõ zongoraversenyeket. A Helsinkiben és Budapesten élõ mûvész a világ számos prominens hangversenytermében fellépett már, a világ legnevesebb zenekarai hívják szólistának. Ugyanakkor mindig fontosnak tartja, hogy a hazai közönség elõtt is fellépjen. A romantikusok, elsõsorban Chopin és Liszt mûveinek tolmácsolásában utolérhetetlen. Csajkovszkij II. szimfóniájának 1873-as moszkvai bemutatója igen nagy sikert aratott, még ugyanabban a szezonban kétszer elõadták. A zeneszerzõ azonban elégedetlen volt mûvével, és néhány évvel késõbb teljesen átdolgozta, mint egy levelében írta, „jó mûvet csináltam kiforratlan, közepes szimfóniámból“.
Az elsõ tétel panaszos hangú ukrán dallammal kezdõdik, melyet a kürt ad elõ kíséret nélkül; késõbb a dallamot az egész zenekar átveszi. A második tétel indulótémája Csajkovszkij korai, sikertelen operájából, az Undinébõl származik; a melléktéma
pedig népdal-motívum. A harmadik tétel pezsgõ iramú, meglepõ zenekari effektusokban gazdag scherzo. A középrész ismét népdal, ezúttal táncdallam, melynek hangsúlyai sokszor a legváratlanabb helyeken jelennek meg. A finálé A daru címû ukrán táncdallamon alapszik, melyet többféle hangszerelésben is hallunk. Végül a dallam méltóságteljes fanfárrá alakul át; így éri el nagyhatású befejezését a mû.

Jegyek kaphatóak 1500, 2000, 2500 és 3000 Ft-os áron