Introduction

Stravinsky a Pulcinella balett megírásához Szergej Gyjagilev, a Ballets Russes alapítója és igazgatója ösztönzésére fogott hozzá. Gyagilev vette rá, hogy adaptálja Giovanni Battista Pergolesi zenéjét és készítsen balettet a korai 18. századi commedie dell’arte történetre. Azóta a zenetudomány kiderítette, hogy az eredeti zenék egy része nem Pergolesi, hanem feltehetően más kevésbé ismert olasz barokk szerzők tollából származik.
A Pulcinella nevű ravasz fiúval nem gyakran találkozunk a magyarországi színpadokon, így annál rendkívülibb, hogy ennek a bájos műnek a zenéjére készített koregoráfiát Feledi János a BDZ számára.
A Nápolyban játszódó, Pulcinella szerelmi viszonyait elmesélő történet egy igazi vígjáték, tele a commedia dell’arte elemeivel, az olasz improvizált színház alapfiguráival. A műben és a darabban lévő tételek felváltva humorosak, líraiak és gúnyos romantikusak, a nápolyi leányzók különféle trükkjeire fókuszálnak majd, akik csábító táncaikkal magukhoz akarják csalni a sunyi Pulcinellát.
A két balettzene között az est karmestere, Guido Mancusi Klangfiguren für Orchester című művét hallhatják.
A cím (hangzás alakzatok) a zene, a hangszerelés, a dallamok játékosságára utal, a különböző harmóniák tánca vezeti át a hallgatót egyik táncvilágból a másikba.
Ravel talán lehosszabb és legszenvedélyesebb műve a Daphnis és Chloé szintén Gyagilev megrendelésére íródott és 1912-ben mutatták be. A hatalmas zenekari apparátus, burjánzó harmóniák által teszi az szélsőséges érzelmek kifejezését, az ókori görög szerelmi történet érzékletes megszólaltatását. A pazar impresszionista szimfonikus műből Ravel két zenekari szvitet is készített, amelyeket azóta gyakran szólalnak meg a koncertpódiumon.

Performers

Feledi Project
Koreográfus: Feledi János
Vezényel: Guido Mancusi

műsor

Stravinsky: Pulcinella
Mancusi: Klangfiguren für Orchester
Ravel: Daphnis és Chloé – 2. szvit

2022-12-11 - 19:30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095
ZENEPLUSZ BÉRLET 22-23/2 – Stravinsky, Mancusi, Ravel
Add to the calendar