A zenekarról 2018-09-04T10:32:11+00:00

Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes művész irányítása alatt rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években az ország egyik vezető együttesévé vált.

Három saját rendezésű bérletsorozata van a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián. Ezen kívül a fenntartó kerületben is nagy szerepet játszik a lokális hangversenyélet felvirágoztatásában, szintén három sorozata van a budafoki Klauzál Házban. Emellett pedig számos rangos fesztivál résztvevője (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Zempléni Fesztivál, Cafe Budapest, Zsidó Kulturális Fesztivál, Miskolci Operafesztivál, Beethoven Fesztivál, BudaFest Fesztivál, Sion-Valais Fesztivál, stb).

A zenekar nagy hangsúlyt fektet a XX. századi és kortárs zeneirodalom megismertetésére. Nem csak rendszeresen írat műveket, de azokat folyamatosan repertoáron is tartja.

Az együttes egyik fő célkitűzése a zenekari műhelymunka megismertetése és tovább adása a fiatalabb generációk számára, ezért rendszeresen meghirdeti a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, ahol fiatal muzsikusoknak az egyéni foglalkozások mellett lehetőséget nyújt arra, hogy a zenekarban muzsikáljanak és a zenekari munkával megismerkedjenek.

Közönségnevelő sorozatai is nagyon népszerűek: az Énekel az ország énekesek százainak kínál lehetőséget, hogy egy zenei tábort követően a zenekarral együtt felléphessenek a Müpában.

A zenekar olyan hazai és külföldi muzsikusokkal játszott együtt, mint Shlomo Mintz, Elena Bashkirova, Jaakko Ryhänen, Miklósa Erika, Rivka Golani, Yoav Talmi, Roberto Paternostro, Jörg Peter Weigle, Michael Stern, Tatjana Vaszilieva, Kocsis Zoltán, Jandó Jenõ, Bogányi Gergely, Geiger György, Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és még sokan mások.

Az oratorikus és szimfonikus repertoár mellett minden évadban bemutatnak egy-egy szcenikus produkciót (Mascagni: Parasztbecsület, Bizet: Carmen, Verdi: Don Carlos, Orff: Carmina burana, Kodály: Székely fonó, Honegger: Johanna a máglyán, Berlioz: Faust elkárhozása, Offenbach: Orfeusz az Alvilágban, Rossini: A sevillai borbély, Bach: János passió).

A zenekar rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Európa valamennyi országában felléptek, pl. koncertet adtak a “Sonoptikum” fesztiválon a Frankfurti Alte Oper-ben, a világhírű amsterdami Concertgebouw-ban, a Kórusolimpiák gálakoncertjein 2000, 2004 és 2008 júliusában, valamint az ORF nagy-szabású TV-Show-jában, az Arturo Benedetti Michelangeli Fesztiválon, valamint a Német Egyesítés Napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen Bonnban. 2008-ban Honegger: Johanna a máglyán című produkciójukat mutatták be a zágrábi Lisinski Hall-ban, 2010-ben Belioz Faust elkárhozását adták elő Ljubljanában, Zágrábban és Belgrádban. 2015-ben a new yorki Carnegie Hallban mutatkoztak be.

Sokoldalúságukat igazolja széles repertoárjuk is, mely a klasszikustól a kortárs és jazz zenén keresztül a popig és a filmzenéig terjed. 2011-ben a Sting Symphonicity turné két állomásán működtek közre Budapesten és Grazban, 2017-ben José Carrerast kísérték budapesti turnéján. 2009-ben pedig elindították filmzene produkciójukat, melyben a zene mellé a filmekből vágott videoklipek társulnak, aláhúzva ezzel zene és kép kapcsolatát. 2011-ben a Budafoki Dohnányi Zenekarral ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját az Olasz állam és a 800 éves Balatonfüred.

Print Friendly, PDF & Email