Klauzál Ház

2017-09-29 19:00:00 Budapest, 1222 Nagytétényi út 31-33.

Műsor

Beethoven: Házavatás - nyitány
Beethoven: I. zongoraverseny
Mendelssohn: I. szimfónia
 
Szüts Apor – zongora 

Vezényel: Hollerung Gábor 

  
Mivel is kezdhetnénk az új, éppen 25. évadunkat? Felavatjuk, és nem mással, mint Beethoven Házavatás-nyitányával. A Házavatás c. mű a bécsi Józsefvárosi Színház újra megnyitására íródott, és valójában Beethoven az Athén romjai című Kotzebue-színdarabhoz írt kísérőzene adaptációja. Beethoven a már meglévő zenéket átdolgozta, kiegészítette, és új nyitányt írt hozzá. A munkához éppen Händel és Haydn műveinek tanulmányozása után kezdett neki, így érezhető a szerzők hatása, míg a szimfóniák világához szokott fülünknek talán kicsit szokatlanul hathat az erős klasszikus hatás.
A nyitányt követően Beethoven I. zongoraversenye csendül fel, melyet valójában harmadikként komponált ebben a műfajban. Bemutatóján, 1798-ban, Prágában maga a szerző játszotta a zongora szólamot. A versenyművet Szűts Apor, a 2016-os Beethoven Budán kadencia versenyének győztese szólaltatja meg, természetesen saját kadenciával.
Mendelssohn első ízben húszévesen járt Skóciában, és az ott látott táj vad szépsége, valamint a hozzá fűződő fordulatos történelmi események sokáig foglalkoztatták. Az első vázlatok azonnal kialakultak a fejében, mégis jó 10 évet kellett várni a szimfónia elkészültéig, mely mesterien egyesíti a zeneszerző jellegzetes zenei nyelvét és a tájról nyert ihletét.