Klauzál ház

2016-04-22 19:00:00 1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33

Műsor

Bach: III. brandenburgi verseny
Madarász: Fuvolaverseny
Dvorák: Szerenád

Közreműködik: Duleba Lívia - fuvola

Hangversenymester: Berán Gábor
 

Hangversenyünk első műsorszámaként Bach III. Brandenburgi concertója csendül fel, amely egy hat versenyművet tartalmazó koncertsorozat része. A szerző a műben három triócsoportot állít egymással szembe (3 hegedű, 3 brácsa és 3 cselló), melyeket egy continuo (nagybőgő és csembaló) egészít ki.
Madarász Iván Concerto FLA név alatt szereplő munkája tulajdonképpen fuvolaverseny, amely a szerző mesterségbeli jártasságról is tanúskodik.
Nem csupán zeneismeretéről, összhangzattani és hangszerelési ismereteiről, de hangszerismeretéről is. A fuvolára írt kortárs művek közül azzal mindenképpen
kiemelkedik, hogy a szóló nagyon fuvolaszerű: sokat bíz a fuvolistára (azt a hatást kelti, hogy a szóló jelentős része improvizáció).
Dvorák szerenádja szerkezetében tudatosan a klasszikus szerenádok korát, Haydnt és Mozartot idézi. Egy nyugodt, hangzásában kiteljesülő prelúdium után két tánctétel következik, majd egy keringő és egy scherzo. A szerenád csúcspontja a bensőséges,
melankolikus hangvételű negyedik tétel természeti csodaként terül el előttünk. Az utolsó tétel egy zseniálisan összegyűjtött témacsokor, mely az előző tételek témáit idézi.