Zeneakadémia

2015-03-14 19:30:00 1061 Budapest Liszt F. tér 8.

Műsor

Vajda: Sinfonia ma non troppo

Schoenfield: Four parables 

Grieg: Peer Gynt - kísérőzene

 

Oravecz György - zongora
Huszti Péter - mesélő

Vezényel: Hollerung Gábor

 Vajda János Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus.
A Dohnányi Zenekar nagy szeretettel és gyakran tűzi műsorára műveit. A koncerten felhangzó Sinfonia, ma non troppo – azaz Szimfónia, de nem nagyon…– a Miskolci Operafesztivál 10 éves jubileumára íródott. A hagyományos szimfóniák
menetrendjét követi, de az egyes tételek rövidebbek.
Sziporkázó zenei megoldások, szellemes hangszerelés jellemzi oly sok műve mellett ezt a darabot is.
„Olyan zenét szerettem volna írni – és szeretek általában –, amit rajtam kívül mások is szívesen meghallgatnak, és miután meghallgatták, nem megy el az életkedvük tőle. Az én zenémben van harmónia, és van dallam is.” – nyilatkozik róla a szerző.
 
Paul Schoenfield 1947-es születésű amerikai zeneszerző, előszeretettel kombinálja a népzenét és a jazzt klasszikus zenével, melybe atonalitást is vegyít.
Four Parables – magyarra fordítva Négy példázat – című 1983-ban debütált zongoraversenye négy tételből áll, melyek négy élethelyzetet zenésítenek meg. A tételcímek „Barangolás, amíg a hentes levág minket”, „Szenilitás útja”, „Elégia” és „Kutyamennyország” mind azt sejtetik, hogy nem hétköznapi zenét hallanak majd a koncertre látogatók.
 
Edward Grieg valószínűleg nem gondolta, hogy Ibsen Peer Gynt című művéhez írt kísérőzenéje a hívásvárakoztatási zenék toplistájának élére kerül, de bizonyára nem is ez volt a célja vele. A drámai költemény szerzője maga kérte fel Grieg-et a megzenésítésre. A muzsikus egy zenei kép-gyűjteményt alkotott, melyből később két zenekari szvit is készült. Erős nyomásra, rövid idő alatt kellett elkészítenie
ezeket, így sok reménye nem volt benne, mégis hatalmas lelkesedéssel fogadta a közönség. A teljes zene legjobb dallamait tartalmazó szvitek népszerűbbek lettek, mint a teljes kísérőzene. A leghíresebb dallamok a Reggeli hangulat, Anitra tánca, A hegyi király csarnokában vagy a Solvejg dala mind felcsendülnek a Zeneakadémián. A narrátor szerepében Huszti Pétert, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt köszönthetjük a színpadon. 
 
A hangversenyen a Dohnányi Zenekar állandó vendége és a Tom és Jerry rajzfilmek nagy sikerű „szinkronizálója”, Oravecz György zongorázik.