Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2017-04-09 19:30:00 Budapest, 1095 Komor Marcell u. 1.

Műsor

A XVI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nyitóhangversenye

Bach: János passió – szcenikus előadás
 
Evangélista: Kálmán László
Jézus: Cser Krisztián
Pilátus: Kovács István
Péter: Horváth István
Mária Magdolna: Szemere Zita
Mária: Megyesi Schwartz Lúcia
Ancilla: Földesi Ildikó
Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma)
Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Tőri Csaba)
Budafoki Dohnányi Zenekar
 
Gábor Sylvie - rendező
Szendrényi Éva- díszlettervező 
Árva Nóra - jelmez 
Nádasdy András - színpadi mozgás 
 
Vezényel: Hollerung Gábor

 A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nyitó hangversenye egy különleges előadás, Bach János passiójának tavaly nagy sikerrel bemutatott színpadi változata lesz. A zeneszerző e művében a színpadi művekből, az operából és színművekből ismert drámai időtechnikát alkalmazza: a reális időt felgyorsítva az evangélista foglalja össze az eseményeket, miközben a szinte operai dramaturgiájú egyes jelenetek, amelyeknek a korabeli tömeget szimbolizáló énekkar a főszereplője, valós időben játszódnak. Az időt megállítva szólalnak meg a szólisták, akik az eseményeket kommentálják és a korabeli hívő érzelmeit jelenítik meg. Mindemellett pedig megjelenik a művekben az időtlenség, pontosabban a mindenkori jelen, ami a mű mindenkori hallgatóinak reflexióit mutatja be. Az így megszólaló korálok egyrészt az örökkévalóságot, másrészt a legnemesebb közösségi összetartozás élményét jelenítik meg. 
Az előadás a műben rejlő operai dramaturgia mentén szcenikusan kelti életre a passió történéseit, az áriákban megszemélyesülnek a cselekmény szereplői. A színpadon a tömeget megszemélyesítő Nyíregyházi Cantemus Kórus mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság a közönség soraiban szólaltatja meg a történetet az időtlenségbe emelő korálokat.
Bach János passiója nem véletlenül a zenetörténet egyik legnépszerűbb oratóriuma. Ez az előadás egy operaelőadás izgalmával, Bach drámai kifejező erejének határtalan dimenzióival és a legmagasztosabb humanizmus-élménnyel igyekszik megajándékozni hallgatóit.
 
Jegyárak: 8000 Ft, 6500 Ft, 5500 Ft, 4500 Ft, 3500 Ft, 2500 Ft