Várkert Bazár Rendezvényterem

2016-05-06 21:00:00 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2‒4.

Műsor
Improvizációk  Beethoven-művekre
 

Közreműködnek:

 Balázs János, Lajkó Félix, Ferenczi György, Balogh KálmánJEGYVÁSÁRLÁS ITT!A Beethoven Budán Fesztivál együttműködő partnere a Budafoki Dohnányi Zenekar
 

Végignézve az este fellépőin, talán azt gondolhatjuk, hogy egyfajta kakukktojás koncertről lehet szó a Beethoven Budán fesztivál keretein belül. A mester nevével ugyanis leginkább a fiatal Liszt-díjas zongoraművészre, Balázs Jánosra tudnánk asszociálni, aki a repertoárján számos Beethoven kompozíciót tart, de gyakran fellép Lajkó Félixszel is, a különféle népzenékben, világzenében jártas hegedűssel (és citerással), koncertjeiken pedig leginkább improvizálnak. Beethoven-művekre rögtönzött improvizációikkal a Beethoven Budán fesztiválon két évvel ezelőtt mutatkoztak be.

A rögtönzés a kotta előtti időkbe, a legősibb korokba nyúlik vissza, így a népzenében az alkotás talán legautentikusabb módja, de a klasszikus zene különböző korszakaiban is nagy szerepet játszott. Így Beethoven korában is, főleg ha az olyan műfajokra gondolunk, mint amilyen a fantázia, a bagatell vagy a variációk. Balázs Jánoshoz és Lajkó Félixhez ezen a koncerten még a virtuóz szájharmonikásként ismert, EMeRTon-díjas énekes–gitáros–hegedűs, a bluesban és különböző népzenékben jártas Ferenczi György, valamint a klasszikus zenében, népzenében, jazzben és kortárs interpretációban is egyaránt kiváló cimbalomművész, Balogh Kálmán csatlakozik.

Így a Várkert Bazárban tartandó koncert színes kavalkádja lesz a különböző műfajok és stílusok találkozásának. A zenei határok átlépésével a művészek megmutatják nekünk, hogy valójában nem az a fontos, hogy skatulyákat állítsunk fel, mint komoly-zene, könnyűzene vagy népzene, hanem inkább olyan kategóriák mentén alakítsuk ízlésünket, mint amilyen a jó zene és a rossz zene.