Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2014-07-13 20:00:00

Műsor

 Lajkó Félix: Szimfonik - világzenei koncert-show

A vajdasági születésû Lajkó Félix, az „ördög hegedûse“, a „Vajdaság Paganinije" idén ünnepli 40. születésnapját. A citerán, hegedûn és zongorán játszó világzenei virtuóz ebbõl az alkalomból különleges koncertre készül a Margitszigeten a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral.
 
Lajkó két évtizeddel ezelõtt érkezett Budapestre egy kölcsönkért hegedûvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Jancsó Miklós „fedezte fel“, aki 1997-ben forgatta róla a Játssz, Félix, játssz! címû portréfilmet. Számos ismert zenésszel muzsikált együtt: Szabados György, Borisz Kovacs, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Markovics. Számos lemeze jelent meg, színházi és filmzenéket komponál, és szerepelt Mundruczó Kornél Delta címû fõdíjas filmjében. Jelenleg Palicson él, ingázik lakóhelye és Budapest között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.
 
Lajkó kivételes tehetségû és érzékenységû elõadó, aki „megszállott“ átéléssel kalauzolja hallgatóságát a zene szenvedélyekkel teli világában. A maga útját járja, stílusa besorolhatatlan. Mindegy, milyen hangszeren, hegedûn, citerán, fütyülve vagy belebúgva a mikrofonba, mindegy milyen forrásból, népzenébõl, klasszikusokból, bluesból, jazzbõl táplálkozva, magán átszûrve, szabadon improvizálva elénk rakja a tiszta muzsikát a túlpartról.
 
A Szimfonik koncerten a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral közösen életre hívott Lajkó Szimfóniát adja elõ, amelyben kiteljesednek és megsokszorozódnak a zenei dimenziók, egyedivé és felejthetetlenné téve az estét. Vezényel: Hollerung Gábor.
 
Lajkó, aki hegedûjátékával elbûvölte már Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Tallinn, Bécs, New York zeneértõ közönségét, elõször lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.