Papp László Sportaréna

2013-07-14 19:00:00

Műsor

 David Helfgott koncert 

A Ragyogj ! Sztárja újra Magyarországon!
 
David Helfgott világhírû ausztrál zongoramûvész, David élettörténete alapján készült „Ragyogj” / Shine / címû életrajzi drámát hét Oscar-díjra jelölték.
A fõszerepet alakító Geoffrey Rush a legjobb férfiszínész kategóriában haza is vihette az arany-szobrocskát!
 
Davidet csodagyerekként tartották számon, zseniális lenyûgözõ tehetsége van a matematikához, a sakkhoz és a zongorához. Zsarnoki apja megtiltotta fiának, hogy a maga útját járja, tinédzser korában hiába ajánlotta fel a híres hegedûmûvész, Isaac Stern, hogy taníttatja a fiút, az apa mindenképpen zongoramûvészt akart nevelni belõle. David Londonban folytatta tanulmányait „Royal College of Music- ban", ahol Rachmanyinov 3. zongoraversenyének elõadása után idegösszeomlást kapott.
 
Davidet sokáig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy a sokat ígérõ zongoramûvészi karrierjének befellegzett. Hangulatváltozásai miatt senki nem bízott abban, hogy valaha még visszatérhet a koncerttermekbe. A 80-as években egy barátjának köszönhetõen David megismerkedett Gillian-nel / asztrológusnõ /, jelenlegi feleségével, aki hihetetlen odaadással és önfeláldozással segített Davidnek megtalálnia régi önmagát, hogy ismét a világ legnevesebb koncert helyszínei a mûfaj ünnepelt sztárjává válhasson. David évente csak néhány szóló koncertet ad, de nagy örömére szolgált, mikor tavaly elfogadhatta egy budapesti koncertre szóló meghívását. A 2011-ben óriási sikert aratott budapesti koncertjét követõen ismét visszatér, de most a Budafoki Dohnányi Zenekart kérte fel maga mellé a színpadra 2013 július 14-én, mikor is felcsendül többek között Rachmaninov: Piano Concerto No.: 3 mûve is.