Mûvészetek Palotája - Fesztivál Színház

2012-12-16 15:00:00

Műsor

  MATINÉKONCERTEK - OLASZ SPECIALITÁSOK

 
Elõétel / Rossini: A sevillai borbély –nyitány
 
Fõétel / Respighi: Róma fenyõi
 
Desszert / Ennio Morricone: Volt egyszer egy vadnyugat
 
Közremûködik: Budafoki Dohnányi Zenekar 
 
Vezényel és a mûsort vezeti: Hollerung Gábor 
 
 
Zene és konyhamûvészet találkozásáról a zenetörténetben kicsit is járatos hallgatónak elsõként Gioacchino Rossini jut eszébe, aki tehetséges, termékeny és sikeres operakomponistaként harminchat évesen felhagyott a zeneszerzéssel, hogy azután ideje jelentõs részét az asztali örömöknek szentelje. Egyik legismertebb mûve „A sevillai borbély” címû operájának nyitánya, amelyben felvonultatja teljes zeneszerzõi arzenálját, s megmutatja az olasz temperamentumot és humort. Ottorino Respighi alighanem az olasz fõváros szerelmese volt. Elsõ sikerét „Róma kútjai” címû zenekari darabjával aratta, ezt követte még két római témájú mû, a „Róma fenyõi” és a „Római ünnepek”. A római triptichon középsõ darabja a város különbözõ részeit járja be. Tételei: I. „A Villa Borghese fenyõi”, II. „Fenyõk egy katakomba mellett”, III. „A Gianicolo fenyõi”, IV. „A Via Appia fenyõi”.
A koncertet záró mû igazi sikerdarab. Az európai, fõként olasz eredetû vadnyugati filmek, az úgynevezett spagetti-western mûfajának (ismét egy gasztronómiai utalás!) egyik legismertebb alkotása, a „Volt egyszer egy vadnyugat” címû film zenéjébõl hallhat részletet a közönség Ennio Morriconétól, a mûfaj koronázatlan királyától.
 
Korosztály: 8–14 év
Rendezõ: Mûvészetek Palotája
Erre a koncertre jegyét a Mûvészetek Palotája saját jegypénztáraiban üdülési csekk, Edenred Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra – és Ajándékutalvány, Mûvészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával, valamint a SZÉP kártya szabadidõ kerete terhére is megvásárolhatja.
Jegyárak: 1500 Ft