Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2012-10-05 19:30:00

Műsor

SZIMFONIKUS FELFEDEZÉSEK - OROSZ SZÁZADFORDULÓ

 
Rachmaninov: III. (d-moll) zongoraverseny, op. 30
Rimszkij-Korszakov: Seherezádé, op. 35

Közremûködik: Balázs János - zongora
 
Vezényel: Hollerung Gábor 
 
 
A huszonnégy esztendõs Balázs János rendkívüli tehetségû zongoramûvész.. Különleges képességeit versenyeredményei is mutatják, amelyek között megtalálható mindössze tizenhat éves korából a pécsi Liszt-verseny elsõ díja, továbbá az egyesült államokbeli Aspenben megrendezett rangos nemzetközi zongoraverseny elsõ díja és a magyarországi Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny harmadik helyezése. A Junior Prima-díjas mûvész 2010-ben – egyedülálló magyarországi turné keretében – tizenhat hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoramûvét, beleértve a két zongoraversenyt.
Balázs Jánoshoz a romantikus zongorairodalom virtuóz és lírai alkotásai állnak igazán közel; lenyûgözõ technikájára Rachmaninov ritkán játszott III. zongoraversenyében is nagy szükség lesz. Hollerung Gábor nem véletlenül választotta vendégmûvésznek, hiszen a Budafoki Dohnányi Zenekar gyakran dolgozik fiatalokkal, s maga is csupa fiatalból álló együttes. A dirigens a zene közvetlenségét, testközelségét hirdeti, mondván, az elõadók eltávolítják a zenétõl a közönségüket azzal, hogy mûvészetüket misztifikálják, megértethetetlennek, különlegesnek állítják be, és azt sugallják, hogy komolyzenét csak „lábujjhegyen”, lélegzetvisszafojtva szabad hallgatni. A Hollerung Gábor irányította koncerteken a muzsika közvetlen, érzékekre ható ereje nyilvánul meg, s ez a hatás a vérbõn romantikus alkotások esetében egészen rendkívülinek ígérkezik.
 
A koncertet 18.30 órai kezdettel Elõhang címmel beszélgetés elõzi meg, amelyen a fellépõ mûvészekkel és a mûsoron szereplõ mûvekkel ismerkedhetnek meg közelebbrõl az elõadásra jeggyel rendelkezõk.
 
 
Erre a koncertre jegyét a Mûvészetek Palotája saját jegypénztáraiban üdülési csekk, Edenred Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra – és Ajándékutalvány, Mûvészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával, valamint a SZÉP kártya szabadidõ kerete terhére is megvásárolhatja.
Jegyárak: 2500, 3200, 3900, 4900 Ft
 
Rendezõ: Mûvészetek Palotája